Pokazuje: 1 - 10 of 38 WYNIKÓW

Surowe ziarno kakaowca

Surowe kakao
Jak sama nazwa wskazuje to surowe ziarna kakaowca, czyli nie poddawane wysokiej temperaturze. W przeciwieństwie do zwykłego, klasycznego kakao surowe ziarna kakao nie są ani palone ani prażone, a jedynie fermentowane i suszone. Dzięki temu zachowują więcej cennych składników (gdy ziarna są palone, są niestety pozbawiane właściwości antyoksydacyjnych, w które kakao jest bardo bogate).
Ziarna kakaowca posiadają o wiele więcej właściwości odżywczych, niż wyroby z nich przetworzone, takie jak czekolada. Kakao pozbawiane jest flawonoidów z powodu ich gorzkiego smaku.
Co zawierają surowe ziarna kakaowca? Surowe kakao to najbogatsze źródło magnezu na świecie! Bogate źródło chromu potasu, manganu oraz łatwo przyswajalnego wapnia. Okazuje się, że porcja surowego kakao zawiera więcej żelaza niż (taka sama) porcja wołowiny, więcej cynku niż większość warzyw lub ziaren. Na co jest dobre surowe kakao? Poznaj 6 zaskakujących właściwości surowego kakao.
-Na poprawę humoru i samopoczucia
-Naturalny afrodyzjak
-Chroni serce i zapobiega chorobom układu krążenia
-Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się
-Duża dawka pozytywnej energii
-Na przebudzenie i dobrą koncentrację

Produkty Bauckhof

W naszej ofercie produkty firmy Bauckhof, która proponuje oryginalne rozwiązania dla osób będących na rozmaitych dietach eliminacyjnych, gwarantując biologiczną czystość surowców użytych do wytwarzania produktów. W swojej ofercie posiadają nie tylko tradycyjne mąki i zboża, ale także pomysłowe rozwiązania szybkich dań gotowych, które dla osób na dietach rzadko są osiągalne. Produkty Bauckhof posiadają certyfikat przekreślonego kłosa, produktów wegańskich, koszernych, organicznych, fair trade.

Gojnik

Gojnik jeżeli chodzi o walory zdrowotne naprawdę ma się czym pochwalić:
-działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a także wzmacniająco na układ odpornościowy i ma pozytywny wpływ na samopoczucie
-jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak cynk, sód, magnez, miedź, kobalt i stanowi bogate źródło żelaza
-wspomaga układ krążenia i pomaga organizmowi w pozbywaniu się toksyn
-działa pomocniczo w chorobach nerek, zaburzeniach czynności wątroby i chorobach układu oddechowego
-zawiera taniny, olejki eteryczne i jest naturalnym przeciwutleniaczem,
-uznawany jest także za skuteczny afrodyzjak i z tego powodu bywa też nazywany w niektórych regionach „bułgarską viagrą”

Co jednak szczególnie ważne, według najnowszych badań niemieckiego biologa molekularnego oraz lekarza z kliniki Neurologicznej Uniwersytetu w Magdeburgu prof. Jensa Pahnke podnosi on wydajność mentalną mózgu oraz hamuje stany zapalne, ma też istotny wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu, które są głównym sprawcą demencji starczej oraz choroby Alzheimera

Napoje Probiotyczne

Napoje Probiotyczne To Produkty Serii RADOŚĆ DNIA.
Posiadają CERTYFIKAT EKOLOGICZNY. 100% NATURY!

Produkty probiotyczne jako podstawa codziennej diety mają pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka.
Napoje zawierają w swym składzie znaczne ilości żywych kultur bakterii kwasu mlekowego (min 2×106jtk/ml.) charakteryzujących się znaczną witalnością. Ich odpowiednio dobrany zestaw zasila produkt swymi prozdrowotnymi metabolitami takimi jak witaminy, minerały, kwasy organiczne i antyoksydanty. Napoje probiotyczne serii radość dnia uzyskiwane są poprzez całkowicie naturalny proces fermentacji bezmlecznych składników i probiotycznej flory bakteryjnej. Napój charakteryzuje się świeżym, delikatnym aromatem ziołowym lub warzywnym i naturalnym, kwaskowo pobudzającym smakiem.
To jedyne takie bezmleczne napoje probiotyczne w Polsce i w krajach UE
Spożywanie napojów RADOŚĆ DNIA zalecane jest szczególnie w okresach, gdy organizm jest w stanie zwiększonego wysiłku, np.:
• przy stresującym trybie życia
• przy długotrwałym wzmożonym wysiłku
• podczas uprawiania sportu
• w okresach rekonwalescencji
• podczas i po terapii antybiotykowej
• podczas i po chemioterapii.
Doskonale gaszą pragnienie
Są alternatywą dla nie tolerujących laktozy i produktów mlecznych
Napoje są całkowicie nieklarowne
Skład podstawowy wszystkich napojów Radość Dnia: woda, sok jabłkowy (20%), ekstrakt z procesu fermentacji surowców roślinnych (zioła, owoce, warzywa) w zależności od odmiany napoju, kompleks żywych bakterii probiotycznych (min 2×106 jtk/ml) w tym: Lactobacillus casei LMG P-17504; L.plantarum LMG P-21020 i LMG P-21021; L.delbruecki ssp. bulgaricus LMG P-21905; L.acidophilus LMG P-21904; L.rhamnosus LMG P-21380, LMG P-23699 i DSM 16605; L.fermentum; L.lactis; Bifidobakterium breve LMG P-17500 i LMG P-17501; B.animals ssp.lactis LMG P-17502; B.longum DSM 16603; S.thermophilus LMG P-21908 i LMG P17225.

Ziemia okrzemkowa

Nasze organizmy cierpią często z powodu braku krzemionki. To, co przyjmujemy w pożywieniu, bywa zwykle niewystarczające – ten niedobór uzupełnia właśnie spożywcza ziemia okrzemkowa. Ale nie tylko takie są płynące z jej przyjmowania korzyści.
Jeśli powiększymy obraz ziemi okrzemkowej – 7000 razy – zobaczymy cylindry pełne dziur. Każdy z nich ma bardzo silny ładunek ujemny. Po spożyciu te miliony cylindrów przechodzą przez żołądek i przewód pokarmowy, przyciągają i pochłaniają grzyby, pierwotniaki, wirusy, endotoksyny, pestycydy, pozostałości leków, E. coli i metale ciężkie. Są one uwięzione wewnątrz cylindra i wydalone następnie z organizmu. Ponadto, jakiekolwiek większe pasożyty, które zdarzają się w żołądku lub przewodzie pokarmowym są zabijane przez ostre krawędzie ziemi okrzemkowej. Można to przyrównać do takiej maszyny czyszczącej, która przejeżdża przez nasze ciało i usuwa śmieci. Oprócz tego niewielka ilość ziemi okrzemkowej zostaje absorbowana do krwi w postaci krzemionki uzupełniając nasze niedobory.
Jakie plusy dla zdrowia zgłaszają osoby, które ziemię okrzemkową stosują? To tylko niektóre nich:

-obniżenie ciśnienia krwi
-obniżenie poziomu cholesterolu
-poprawa stanu włosów i paznokci – krzemionka stymuluje wzrost włosów i zapewnia im piękny połysk, blask i siłę
-więcej energii do działania
-zwiększenie wchłaniania wapnia; wpływa korzystnie na stawy, –łagodzi osteoporozę, można stosować jako jej profilaktykę – krzemionka jest odpowiedzialna za osadzanie minerałów w kościach, zwłaszcza wapnia
-przyspieszenie gojenia złamań kości. Badania pokazują, że w procesie transmutacji, krzemionka jest przekształcana w wapń, gdy jest to potrzebne
-pomaga ludziom schudnąć – przyjmowana rano pomaga ograniczyć apetyt w ciągu dnia
-pomaga spowolnić proces zwyrodnieniowy tkanki łącznej. Kolagen, w dużej mierze składa się z krzemionki.
-pomaga z problemami i urazami skóry (świąd, wysypka, ropnie, czyraki, trądzik, brodawki, egzemy, oparzenia, odmrożenia, owrzodzenia skóry, łagodne ukąszenia owadów i odleżyny)
-krzemionka zapobiega próchnicy i chroni zęby, zapobiega także krwawieniu z dziąseł, skutecznie zwalcza owrzodzenia i zanik kości i zębów, a także zmniejsza stan zapalny
-ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne
-zmniejsza zapalenie oskrzeli
-suplementacja krzemionki zapobiega wielu niepożądanym skutkom ubocznym menopauzy
-normalizuję pracę układu moczowego – naturalny środek moczopędny, który może zwiększyć wydalanie moczu o 30 procent.
-wpływa na poprawę elastyczności stawów
-krzemionka ma działanie hamujące na choroby wieńcowe, może stymulować układ immunologiczny
-po zaledwie kilku miesiącach przyjmowania ziemi okrzemkowej ściana jelita zostaje oczyszczona ze wszystkiego, co ma na nią negatywy wpływ. W efekcie wypróżnienia stają się regularne, zmniejsza się ryzyko chorób typu polipy, nowotwory i choroba wrzodowa.
-pomaga zwalczać pasożyty układu pokarmowego

Zdrowsze cukry

Słodzenie MOŻE być zdrowe, pod warunkiem, że do słodzenia używamy tego co nam zdrowia przydaje, a nie co go zabiera. Wybierajmy więc do słodzenia produkty mające oprócz słodkiego smaku również witaminy, minerały i/lub zdolność antyoksydacyjną. Suszone daktyle, naturalne melasy, niewielkie ilości stewii, pszczelego miodu oraz mające antyoksydacyjne i antybakteryjne działanie poliole. Na szczególną uwagę obok popularnego ksylitolu zasługuje erytrytol.
Od czasu do czasu można posłodzić stewią (najlepiej w postaci wysuszonych listeczków zmielonych na proszek, a nie gotowego przetworzonego słodzika w tabletkach), o ile komuś nie przeszkadza charakterystyczny posmak glikozydów, co jest wadą stewii (zaletą zaś niewątpliwie zerowy indeks glikemiczny). Warto pamiętać, że roślinka o nazwie stewia przez ludy tubylcze była wykorzystywana głównie do celów leczniczych, a nie jako codzienny masowy zamiennik białego cukru, zaś badania nad stewią trwają nadal i naukowcy nie wydali jeszcze ostatecznego werdyktu nad jej długotrwałym oddziaływaniem na nasz organizm.
Kolejną grupą słodzideł są poliole (ksylitol, glicerol, sorbitol, mannitol, erytrytol itd), zwane inaczej alkoholami cukrowymi, choć kompletnie nie mają nic wspólnego z alkoholem. Są to substancje naturalnie występujące w owocach i warzywach, niektóre z nich są też w niewielkich ilościach produkowane przez nasze jelita.
Poliole nie powodują uzależnienia, nie mają wpływu na powstawanie próchnicy (ksylitol wręcz przeciwnie, ma stwierdzone antybakteryjne działanie, można go nawet używać w roli pasty do zębów, co lubią szczególnie dzieci) , nie karmią kandydozy, nie fermentują w jelitach jak cukier stołowy (nie próbujcie też piec drożdżówki na ksylitolu, to się po prostu nie uda!). Dodatkowo mają niższy indeks glikemiczny od stołowego cukru oraz niższą kaloryczność.
Jak się okazuje erytrytol powszechnie występujący w winogronach, grzybach, wodorostach czy gruszkach poliol oprócz posiadania wszystkich zalet ksylitolu ma inne dodatkowe plusy. Ma działanie antyoksydacyjne, bardzo niską kaloryczność, indeks glikemiczny ma bliski zeru, bardzo małe molekuły, w związku z czym jest łagodniejszy dla żołądka: nie powoduje tak szybko biegunki jak popularny ksylitol.
Są również:
Cukier kokosowy, jak na substancję słodzącą, posiada niski indeks glikemiczny (IG = 35). Dzięki temu może być stosowany przez diabetyków, stabilizując poziom glukozy we krwi. Naturalnie występujące enzymy, spowalniają wchłanianie cukru do krwi.
Posiada łagodny, karmelowo -kokosowy smak, przyjemny zapach. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni z powodu możliwości jego podgrzewania.
Cukier kokosowy jest bogaty w wiele składników odżywczych. Znajdujemy w nim magnez, potas, cynk oraz żelazo. Obfituje w szeroką gamę witamin: C, B1, B2, B3 oraz B6.
Cukier z Agawy. Jest to naturalna substancja słodząca, doskonale zastępująca cukier czy naturalne i sztuczne słodziki. Ma wszystkie zalety syropu z agawy i dodatkowo jest łatwiejszy w użytkowaniu. Niski indeks glikemiczny cukru z agawy nie oznacza, że można go spożywać bez ograniczeń.
Zawiera dużo fruktozy i inuliny oraz niewielką ilość glukozy.

Syropy zamiast cukru(daktylowy, ryżowy, jęczmienny, klonowy, a może z agawy)

Syrop daktylowy
Posiada wszystkie wartości witaminowe zawarte w daktylach. Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów. Obok cukrów w syropie występują białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Syrop daktylowy jest doskonały zarówno do słodzenia herbaty, do wyrobu domowych cukierków, jak i tradycyjnych ciast.
Słody (ryżowy, jęczmienny)
Pozyskiwane z ryżu i jęczmienia, zawierają głównie maltozę, która łatwo rozpada się w naszym organizmie na glukozę. Słody zbożowe poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów pokarmowych, wzmacniają żołądek. Słód pełnoryżowy wytwarza się podczas długiego procesu, opartego na naturalnej aktywności enzymów. Pełne ziarna ryżu są stopniowo rozdrabniane, po czym tworzy się z nich gęsty, słodki płyn, który w trakcie przetwarzania miesza się z odrobiną słodu jęczmiennego. Słód z pełnego ziarna ryżowego, zawierający złożone węglowodany, stanowi źródło energii, która wytwarza się powoli, ale i długo się utrzymuje, nieznacznie podnosząc poziom cukru we krwi. Kolejną zaletą jest obecność witamin z grupy B, pochodzących z ryżu i zarodków jęczmienia.
Syrop z agawy
Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku, głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. Charakteryzuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu lub lekkiego syropu klonowego. Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Kolejną zaletą nektaru z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii.
Syrop klonowy
Sok klonowy pobiera się z pnia klonu. Jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody.Syrop o gęstej konsystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne, jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Warto podkreślić, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód.

Komosa ryżowa (quinoa)

Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem.
Nazywana jest „świętym zbożem Inków”, „złotym ziarnem Inków” i „matką zbóż”.
Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową.

Olej TAMANU

Tłoczony na zimno olej TAMANU (Calophyllum inophyllum lub Calophyllum Tacamahaca) jest otrzymywany z nasion wiecznie zielonego drzewa Tamanu. Ma ciemnozielony kolor oraz intensywny, orzechowo-gorzki zapach.
– posiada niespotykane właściwości gojące, przeciwzapalne i przeciwbólowe,
Właściwości i zastosowanie oleju tamanu
– idealnie sprawdza się w leczeniu ran, oparzeń, ponieważ wyraźnie koi skórę
– intensywnie regeneruje skórę i redukuje blizny
– jest antybakteryjny, antygrzybiczny, przeciwwirusowy, antybiotyczny i przeciwreumatyczny
– sprawdza się przy rozstępach
– goi opryszczki, zajady
– goi podrażnienia np. po goleniu
– ogólnie jest pomocny przy chorobach skórnych tj. łuszczyca, łupież, trądzik
– ma działanie nawilżające.