Surowe ziarno kakaowca

|

Surowe kakao
Jak sama nazwa wskazuje to surowe ziarna kakaowca, czyli nie poddawane wysokiej temperaturze. W przeciwieństwie do zwykłego, klasycznego kakao surowe ziarna kakao nie są ani palone ani prażone, a jedynie fermentowane i suszone. Dzięki temu zachowują więcej cennych składników (gdy ziarna są palone, są niestety pozbawiane właściwości antyoksydacyjnych, w które kakao jest bardo bogate).
Ziarna kakaowca posiadają o wiele więcej właściwości odżywczych, niż wyroby z nich przetworzone, takie jak czekolada. Kakao pozbawiane jest flawonoidów z powodu ich gorzkiego smaku.
Co zawierają surowe ziarna kakaowca? Surowe kakao to najbogatsze źródło magnezu na świecie! Bogate źródło chromu potasu, manganu oraz łatwo przyswajalnego wapnia. Okazuje się, że porcja surowego kakao zawiera więcej żelaza niż (taka sama) porcja wołowiny, więcej cynku niż większość warzyw lub ziaren. Na co jest dobre surowe kakao? Poznaj 6 zaskakujących właściwości surowego kakao.
-Na poprawę humoru i samopoczucia
-Naturalny afrodyzjak
-Chroni serce i zapobiega chorobom układu krążenia
-Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się
-Duża dawka pozytywnej energii
-Na przebudzenie i dobrą koncentrację