Produkty słodzone stewią

|

Nadmiar cukru w diecie prowadzi do wielu schorzeń cywilizacyjnych na czele z próchnicą i otyłością. Z tego względu świat nauki od lat szuka sposobu na zastąpienie cukru w satysfakcjonujący sposób. Ostatnią odpowiedzią jest ekstrakt z rośliny o nazwie stewia, którego podstawową zaletą (obok wielu innych) jest to, że ma zero kalorii. Doskonałym uzupełnieniem stewii jest erytrytol, który balansuje jej smak i poprawia jej słodycz.
Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju, której liście zawierają słodkie w smaku substancje (glikozydy stewiolowe) będące doskonałą alternatywą dla cukru. Substancje te są ok. 300 razy słodsze od cukru, ale nie są przyswajane przez organizm człowieka i z tego względu mają zero kalorii. Oprócz tego mają wiele innych właściwości prozdrowotnych.
Erytrytol to naturalna słodka substancja występująca np. w kukurydzy, winogronach, gruszkach, melonach i innych owocach. Erytrytol jest pozyskiwany w procesie naturalnej fermentacji – podobnie jak odbywa się to przy produkcji sera.