Korzeń Maca

|

-pobudza energetycznie i wzmacnia wytrzymałość fizyczną organizmu, testy pływania przeprowadzone na myszach dowiodły, iż myszy karmione Macą pływają średnio o 30% dłużej niż te w grupie kontrolnej,
-przeciwdziała osteoporozie, prawdopodobnie działa na podobnej zasadzie jak selektywne modulatory receptora estrogenowego, aktywując ścieżki odpowiedzialne za resorpcję i budowę nowych kości,
-poprawia funkcje seksualne i libido u kobiet i mężczyzn,
-w znacznym stopniu poprawia płodność u ludzi i zwierząt, stwierdzono znaczną poprawę parametrów nasienia u „zdrowych” mężczyzn; uzyskano około 80-90% wzrost liczby plemników w ejakulacie przy jednoczesnym zwiększeniu ich ruchliwości; istnieją również doniesienia, że w przypadku mężczyzn ze znacznie obniżoną liczbą i jakością plemników uzyskiwano nawet 300-400% wzrost ilości plemników; sugeruje się, że Maca działa jak progesteron, ułatwiając zagnieżdżenie się zarodka w ścianie macicy i zwiększając szanse jego przeżycia,
-działa korzystnie na gospodarkę hormonalną,
-znacząco zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, zawarte w Macy metabolity wtórne, a w szczególności benzyloglukozynolaty i antocyjaniany, wykazują aktywność proapoptotyczną (śmierć) i antyproliferacyjna (zahamowanie namnażania) w stosunku do komórek rakowych,
-spowalnia procesy starzenia, dzięki wchodzącym w jej skład antyoksydantom doprowadza do redukcji wolnych rodników, które dezintegrują funkcje komórkowe i doprowadzają do ich śmierci; warto w tym miejscu wspomnieć o Indianach Q’ero zamieszkujących wysoko położone rejony płaskowyżu Junin w Peru żyjących na podobieństwo swoich przodków – Inków; lud ten, żywiący się między innymi Macą, dożywa średnio ponad 100 lat,
-stymuluje rozwój połączeń między neuronowych, wpływając na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy i inteligencję, zasugerowano również potencjalną korzyść w leczeniu chorób Alzheimera i Parkinsona,
-wspomaga walkę z anemią, jest bogata w żelazo.