Gorzkie jądra pestek moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Wyselekcjonowane owoce zbierane są ręcznie. Jądra pestek moreli dostarczają wiele minerałów a szczególnie dużo magnezu. Nasiona zawierają poza tym – amigdalinę (znaną też pod nazwą amygdalin, letril, laetrile i amygdalina). Oprócz B17 są źródłem takich składników jak witamina B15 – kwas pangamowy i kwas salicylowy.
Coraz częściej słyszy się o naturalnych, niepotwierdzonych metodach walki z rakiem Jedną z kilku teorii na skuteczne leczenie nowotworu jest spożywanie substancji nazywanej witaminą B17. Występuje ona w nasionach wielu owoców, w pestkach moreli, gorzkich migdałów, pigwy oraz wiśni, śliwy, brzoskwini, a nawet w pestkach jabłek. Amigdalina nadaje im charakterystyczny, gorzki smak i aromat.
We współczesnym świecie nie dowierza się w wiele sposobów wywodzących się z natury, w przypadku zaś niektórych dochodzi wręcz do ataków ze strony przemysłu farmaceutycznego – i warto zwrócić uwagę, że im częściej pojawiają się wiarygodne informacje o skuteczności naturalnej metody, tym bardziej nasilają się na nią i jej zwolenników ataki. Dokładnie tak dzieje się w przypadku witaminy B17.
Warto zauważyć, że wzrost częstotliwości zachorowań na raka może mieć związek ze zmianami w naszej diecie. Z czasem zostały wyeliminowane rzeczy, które kiedyś stanowiły podstawę naszego menu, chociażby len, proso czy kasza jaglana. To daje do myślenia
Gorzkie jądra pestek moreli
|